Botanische tuin



De collectie kruiden wordt gebruikt voor educatieve programma’s

Er zijn stageplekken voor Praktijk onderwijs, MBO en HBO studenten die actief kunnen zijn bij werkzaamheden in de tuin. Er wordt plaats geboden aan HBO studenten.
Er is aandacht voor educatie door middel van kruidenwandelingen, kruiden cursussen, lezingen en kruidenlessen op scholen. Er worden workshops gehouden en andere leerzame activiteiten, zoals zelf kruidenthee maken, massage olie en zalf maken. De verschillende educatie elementen zijn seizoensgebonden voor verschillende doelgroepen.


Collectie voor wetenschappelijk onderzoek.

Planten uit de collectie zijn al meerdere malen gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, door instellingen als NVF (Nederlandse vereniging fytotherapie) en de Universiteit van Utrecht. De collectie is ten alle tijden beschikbaar voor onderzoek, mits de stichting zich kan vinden in de doelstellingen van het betreffende onderzoek. Tevens is er veel kennis en ervaring op het gebied van fytotherapie en toepassing van de planten voor de gezondheid. De aanwezige kennis wordt jaarlijks nog verrijkt door het bestuderen van literatuur en het opdoen van praktijkervaring.


Collectie voor soortbescherming

In eerste instantie hadden wij als uitgangspunt dat wij alleen inheemse planten in de collectie hadden, planten die in Nederland voorkomen of in Nederland in het wild groeien. Het bleek nog een vrij lastig uitgangspunt te zijn, want bijna alle soorten die hier op dit moment groeien, van oorsprong toch uit andere landen komen. Waar is de grens, wanneer is een plant Nederlands en wanneer is het toch import, hoe lang doet een plant erover om te integreren en zich tot de Nederlandse soorten te mogen benoemen. Best lastige vragen dus, zodat we dat standpunt hebben bijgesteld. Je ziet dat veel planten die hier oorspronkelijk wel thuis horen, uit de Flora van Nederland verloren zijn gegaan of op een rode lijst van beschermde planten staan en dus bijna niet meer te vinden zijn. Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk soorten te verzamelen.

Ons uitgangspunt is: als de planten een geneeskrachtige werking hebben en ze kunnen bij ons in de kruidentuin groeien, dan zijn ze van harte welkom. Dat geeft meer ruimte voor meerdere soorten en een groter assortiment. Dit neemt niet weg dat onze voorliefde blijft bestaan voor de oorspronkelijke wilde planten.

Van de uitheemse soorten hebben wij de originele wilde soorten, omdat deze het meest natuurlijk zijn en over het algemeen de meeste werkzame stoffen bevatten én de grootste geneeskrachtige werking hebben.

Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk soorten te verzamelen. Binnen de collectie zijn er 30 verschillende rode lijst soorten aanwezig. Deze soorten worden in de tuin instant gehouden en kunnen worden gebruikt ter uitzetting in de natuur.

Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk soorten te verzamelen. Binnen de collectie zijn er 30 verschillende rode lijst soorten aanwezig. Deze soorten worden in de tuin instant gehouden en kunnen worden gebruikt ter uitzetten in de natuur.


Collectie voor verspreiding van de soort

Omdat de planten goed in de tuin gedijen zijn we in de mogelijkheid om de soorten te vermeerderen voor de verkoop of om te verspreiden.



Botanische tuin



Collectie tentoonstellen

De collectie is van woensdag tot en met zaterdag te bezichtigen van 13.30 tot 17.00 uur in het groeiseizoen vanaf 1 april tot 31 oktober. Andere dagen en tijden zijn ook mogelijk, alleen moet hier een afspraak voor gemaakt worden.


Collectie voor educatieve programma’s

Op de kruidentuin worden er op verschillende wijzen gewerkt aan educatie. Er zijn mbo-stagiaires actieve bij werkzaamheden in de tuin. Ook wordt er plaats geboden aan hbo studenten, momenteel is er een actief vanuit studie voeding en gezondheid. Er wordt vanuit de stichting gewerkt aan een informatief kruidenboek.
Ook is er aandacht voor educatie door middel van kruidenwandelingen, kruiden cursussen, lezingen en kruiden lessen op school. Daarnaast zijn er workshops en ander leerzame activiteiten zoals kruidenthee, massageolie en zalf maken. De verschillende educatie elementen zijn seizoen geboden voor verschillende doelgroepen.


Collectie voor wetenschappelijk onderzoek.

Planten uit de collectie zijn al meerdere malen gebruik voor wetenschappelijk onderzoek door instellingen als NVF (Nederlandse vereniging fytotherapie) en Universiteit van Utrecht.
De collectie is ten alle tijden beschikbaar voor onderzoek, mits de stichting zich kan vinden in de doelstellingen van het betreffende onderzoek. Tevens is er veel kennis en ervaring op het vlak van fytotherapie en toepassing van de planten op het gebied van gezondheid. De aanwezige kennis wordt jaarlijks nog verrijkt door het bestuderen van literatuur en het opdoen van praktijkervaring.


Collectie voor soortbescherming

In eerste instantie hadden wij als uitgangspunt dat alleen inheemse planten, die in Nederland voorkomen of in Nederland in het wild groeien. Maar dat bleek nog een vrij lastig uitgangspunt te zijn want wat blijkt dat bijna alle soorten die hier op dit moment groeien van oorsprong toch uit andere landen komen. Waar is de grens, wanneer is een plant Nederlands en wanneer is het toch import, hoe lang doet een plant erover om te intergreren en zich tot de Nederlandse soorten te mogen benoemen. Best lastige vragen dus dat standpunt hebben we bijgesteld. Ook zie je dat veel planten die hier oorspronkelijk wel thuis horen uit de Flora van Nederland verloren zijn gegaan of op een rode lijst van beschermde planten staan en dus bijna niet meer te vinden zijn.
Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk soorten te verzamelen.

Ons uitgangspunt is als de planten een geneeskrachtige werking hebben en ze kunnen bij ons in de kruidentuin groeien dan zijn ze van harte welkom. Dat geeft meer ruimte voor meerdere soorten en groter assortiment. Maar neemt niet weg dat onze voorliefde blijft bestaan voor de oorspronkelijke wilde planten.

Ook van de uitheemse soorten hebben wij de originele wilde soorten omdat deze het meest natuurlijk zijn en over het algemeen de meeste werkzame stoffen bevatten en ge grootste geneeskrachtige werking hebben.

Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk soorten te verzamelen. Binnen de collectie zijn er 30 verschillende rode lijst soorten aanwezig. Deze soorten worden in de tuin instant gehouden en kunnen worden gebruikt ter uitzetten in de natuur.


Collectie voor verspreiding van de soort

Omdat de planten goed in de tuin gedijen zijn we in de mogelijkheid om de soorten te vermeerderen voor verkoop of om te verspreiden.