Plantensoorten



Aardpeer, Helianthus tuberosus


Kleur: Geel
Kenmerk: 1 jarig
Bloeiperiode: oktober-november
Hoogte volgroeid: 250 cm.
Lichtbehoefte: Zon

Meer info

De plant wordt zowel in de siertuin als in de groentetuin gekweekt en heeft in het Nederlandse klimaat de neiging zich sterk uit te breiden. De knollen overleven overigens meermaals afmaaien niet.Aardperen zijn geneeskrachtig en erg voedzaam. Ze bevatten vitamine A, C en de mineralen calcium fosfor en kalium. Aardperen werken goed in op de darmen. Ze helpen de darmflora te herstellen. Dat komt door het gezonde stofje inuline in aardperen, dat een prebiotische werking heeft. Deze inuline is ook goed voor diabetici omdat er geen moeilijk afbreekbare glucose vrijkomt. Aardperen werken verder licht laxerend. Ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Zijn goed te gebruiken voor mensen met ouderdomsdiabetes. En werken tegen botontkalking omdat de aardpeer de absorptie van mineralen in de darm bevordert.De aardpeer wordt ook gebruikt voor gewichtsafname, omdat ze het hongergevoel wegneemt..

Agrimonie, Leverkruid Agrimonia eupatoria


Kleur: Geel
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – Augustus
Hoogte volgroeid: 50 cm
Lichtbehoefte: Zon

Meer info

De gewone Agrimonie komt in Nederland nog in het wild voor. Agrimonie staat graag in de zon tot lichte schaduw op grond die wat kalk bevat. De vochtigheid van de grond luistert niet zo nauw; gewone grond voldoet prima. Agrimonie trekt veel insecten en past goed in een natuurlijke beplanting. Agrimonie werkt op de lever en helpt lichamelijk en geestelijk zaken te verwerken Ondersteunt de reinigende werking van de lever. Verzorgt op een milde manier de lever en heeft een positieve invloed op lever en galblaas. Ook voor kinderen bij vermoeidheid of als je niet lekker in je vel zit.

.

Alsem, Artemisia absinthium


Kleur: Grijs, Wit
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – September
Hoogte: ± 50 cm
Lichtbehoefte: Zon

Meer info

Alsem is bekend van de alsem absint. Alsem heeft meestal prachtig grijsgroen blad en wordt om die reden vaak gebruikt in de border om rust te brengen tussen planten met uitgesproken kleuren. Ook ge geur is sterk en verjaagd ongedierte. Alsem houdt van een zonnige standplaats en een droge doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de plant vooral ‘s winters niet te nat staat. Alsem is een echte bladplant.. Helpt bij vermoeidheid.Ondersteunt bij nare dromen en ‘s ochtends uitgerust wakker worden.

Apothekersroos, Rosa gallica Officinalis


Kleur: Roze
Kenmerk:Struik
Bloeiperiode: juni-juli
Hoogte volgroeid: 120 cm
Lichtbehoefte: zon
Vochtbehoefte: Normaal

Meer info Één van de oudste rozen, die we kennen. Vanaf de 13e eeuw over bijna heel West-Europa verspreid. De geur is beroemd van deze bijna enkelbloemige, helderroze roos: diep en hemels. De bloemblaadje laten drogen voor potpourri of kruidenthee een heerlijke zoete afdronk. Samen met wat honing geeft dit extra heling en verzachting bij keelpijn, werkt rustgevend en troostend

Adderwortel, Polygonum bistorta


Kleur: Groen
Kenmerk:Vaste plant
Bloeiperiode: Mei - Juli, Augustus - Septemberr
Hoogte volgroeid: 50 cm
Lichtbehoefte: schaduwrijk
Vochtbehoefte: Vochtige grond, zure grond

Meer info Adderwortel heeft en typisch aarvormige bloeiwijze met lilaroze bloemetjes, daar is ze gemakkelijk aan te herkennen. Ook kan ze hele oppervlaktes bedekken wat te danken is aan de ondergrondse wortelstokken. De plant kent verschillende volksnamen zoals addertong, bloedkruid, hertstong met bloemen, longenkruid, miltkruid, en slangenwortel. De blaadjes, wortel en het zaad van adderwortel kunnen worden gegeten. Soms is het blad een beetje bitter. De blaadjes vormen een lekkere vervanging van spinazie. Adderwortel bevat veel tanninen en is daardoor een middel dat de slijmvliezen samentrekt. Ook heeft het ontstekingswerende werking. Is te gebruiken bij maagwandontsteking, aambeien,urinewegontsteking,overmatige baarmoederbloeding.

Beekpunge, Veronica beccabunga


Kleur: Blauw
Kenmerk:Vaste plant
Bloeiperiode: Mei - September
Hoogte volgroeid:15 -30 cm.
Lichtbehoefte: schaduwrijk
Vochtbehoefte: Vochtige grond

Meer info Dit is één van de weinige kruiden in Nederland waar men jodium in aantreft. De plant werkt reinigend op het lymfestelstel, bloedzuiverend, stimuleert de stofwisseling.Werkt cholesterolverlagend en tegen ter voorkoming van scheurbuik. Uitwendig kan men een omslag van de gekneusde plantenpulp aanbrengen op zweren, brandwonden en fijt. Beekpunge is in staat om van het giftige nitriet, nitraat te maken,nitriet kan niet worden opgenomen door waterplanten en is giftig voor het onderwaterleven en nitraat wel.

Betonie Stachys betonica


Kleur: Blauw
Kenmerk:Vaste plant
Bloeiperiode: Juni - Augustus
Hoogte volgroeid:25 -100 cm.
Lichtbehoefte: zon, schaduw
Vochtbehoefte: droge grond,

Meer info De meerjarige Betonie heeft op de ondergrondse wortelstok een aantal wortelrozetten betaande uit een aantal bladeren. Dit zijn tamelijk grote langwerpige gekartelde bladeren Uit een aantal rozetten komeneen lange steel met de slanke bloeiende roze bloemetros te voorschijn. Betonie heeft een versterkende werking voor de zenuwen en het verlicht nerveuze spanning.Eetlustbevorderende en maagversterkende werking. Het verbetert de werking van de lever. Bij zenuwziekten. Ook werd het gebruikt bij ziekten die door betovering tot stand zijn gekomen. Zelfs Erasmus besprak het feit dat mensen een amulet van betonie droegen tegen angstwekkende visies

Bijvoet Artemisia vulgaris


Kleur: Grijs bruin
Kenmerk:Vaste plant
Bloeiperiode: Juni - oktober
Hoogte volgroeid:0.60 - 1.50 meter
Lichtbehoefte: zon, schaduw
Vochtbehoefte: droge grond,

Meer info Bijvoet is een aromatische plant met bladeren die aan de bovenzijde groen en vrijwel onbehaard en aan de onderzijde witviltig behaard zijn. Het is een plant die vanuit de overblijvende wortelstok in de loop van de lente en zomer pijlsnel groeit en soms wel manshoog kan worden.Ze growit graag op braakliggende grond en heeft de eigenschap de bedem te reinigen en te verbeteren.

Blauw glidkruidScutellaria galericulata


Kleur: Glauw
Kenmerk:Vaste plant
Bloeiperiode: Mei - augustus
Hoogte volgroeid:20- 40 cm.
Lichtbehoefte: zon, schaduw
Vochtbehoefte: Vochtige grond

Meer info Blauw glidkruid is een overblijvende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Het is een plant van natte, humusrijke grond lhoudt, langs de waterkant in het riet kan ze onopvallend aanwezig zijn.

Citroen melisse Melissa officinalis


Kleur:Licht groen blad en witte bloemen
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – Augustus
Hoogte volgroeid: 0.35 cm
Lichtbehoefte: Zon, warmte

Meer info Ondersteunt de reinigende werking van de lever. Verzorgt op een milde manier de lever en heeft een positieve invloed op lever en galblaas. Ook voor kinderen bij vermoeidheid of als je niet lekker in je vel zit.

Duizendblad Achillea millefolium


Kleur:Wit
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juni – November
Hoogte volgroeid: 1.10 cm
Lichtbehoefte: Zon, warmte

Meer info Duizendblad groeit graag op braak liggend terrein en heeft de neiging de bodem te verbeteren, met haar wortelgestel maakt ze de bodem los en vruchtbaar. Tegenwoordig zie je haar veel langs de snelweg staan en op plekken waar de aarde verstoort is.De bladeren zijn heel fijn geveerd wat lijkt op onze bloedaderen. Daar werkt ze ook op in ons lichaam. De plant heeft veel looi en biterstoffen die een samentrekkende werking op de vaten hebben maar ook op de spijsvertering en vrouwelijke organen.

Engelwortel Angelica archangelica


Kleur: Zacht groen
Kenmerk: 2 jarige plant
Bloeiperiode: Juni – Juli
Hoogte volgroeid: 1.50 cm
Lichtbehoefte: Zon, warmte
Bodemsoort: vochtige plek,groeit graag aan de waterkant

Meer info Engelwortel groeit graag langs de waterkant, tegenwoordig zie je haar weer iets meer verschijnen. Als familie van de schermbloeimige is ze aan de waterkant een opvallende verschijning met haar bolvormige bloem en zaad schermen. Engelwortel is sterk geurend de wortel kan als wierrook gebruikt worden Op ons lichaam en geest heeft ze een harmoniserende en kalmerende werking.Ze brengt balans in het leven.

Gevlekt Longkruid Pulmonaria officinalis


Kleur:blauw, roze
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Februari - Mei
Hoogte volgroeid: 10- 35 cm
Lichtbehoefte: Schaduw

Meer info Gevlekt longkruid is te herkennen aan de witte vlekjes op de behaarde bladeren.In het vroege voorjaar herken je aan de rozerode tot blauw kleurende trompetvormige bloemen. De plant komt ook als stinzenplant voor en wordt veel in gekweekte vorm in tuinen aangeplant. Als wilde inheemse plantensoort is Gevlekt longkruid betrekkelijk zeldzaam.

Gulden SleutelbloemPrimula veris


Kleur: Geel
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: April-Mei
Hoogte volgroeid: 20 cm
Lichtbehoefte: Zon/ schaduw
Vochtbehoefte: kan op droge zanderige grond

Meer info Sleutelbloem is er in vele variaties, en kleuren, dit plantje is geliefd als sierplant in de tuinen, voor de medicinale werking is het belangrijk de wilde of originele soort te hebben. Het verhaal wil dat Petrus de hemelpoortbewaker op een dag de sleutel liet vallen, deze kwam op aarde terecht, hij liet de sleutel snel ophalen daar waar de plant op aarde kwam groeide het sleutelbloempje. Sleutelbloem werkt op de luchtwegen desinfecterend en helend maar ook ontspannend op zenuwstelsel en spieren zeker als het in combinatie is met luchtwegklachten .

Heemst Althaea officinalis


Kleur: Wit
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juni- September
Hoogte volgroeid: 1.50 cm
Lichtbehoefte: Zon/ schaduw
Vochtbehoefte: kan op droge zanderige grond

Meer info Heemst is inmiddels een zeldzame plant geworden, die een plaats heeft gekregen op de rode lijst van bedreigde plantensoorten. Heemst is een zacht viltige plant met mooie wit rose bloemen.Ze heeft een grote geneeskrachtige werking vooral op de slijmvliezen omdat de slijmstoffen in de plant de slijmvliezen vooral van de luchtwegen en de darmen verzorgen en helen.

Kaasjeskruid Malva sylvestris


Kleur: Roze
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: juni- September
Hoogte volgroeid: 1.50 cm
Lichtbehoefte: Zon/ schaduw
Vochtbehoefte: kan op droge zanderige grond

Meer info Kaasjes kruid is een alegemeen voorkomende plant die je vooral op braak liggend terrein tegen kunt komen. Vroeger zag je haar vaak ook langs de wegen tegenwoordig is Kaasjeskruid is een grote robuste plant met veel blad en mooie rose paars gestreepte bloemetjes die weelderig bloeien en elke dag nieuwe bloemen geeft.Ze heeft een grote geneeskrachtige werking vooral op de slijmvliezen omdat de slijmstoffen in de plant de slijmvliezen vooral van de luchtwegen en de darmen verzorgen en helen.

Knopig helmkruid Scrophularia nodosa


Kleur:bruin, rood, geel
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode:Juni - September
Hoogte volgroeid: 30 -120 cm
Lichtbehoefte: Schaduw

Meer info Knopig helmkruid is te herkennen aan de mooie purplerkleurige bloemtjes die lijken op kleine helmpjes.Van nature groeit ze graag in bosrijke en schaduwrijke omgeving. Als wilde inheemse plantensoort is knopig helmkruid zeldzaam. De wortels zijn wonderbaarlijke knollen die lijken op lymfe knopen daarop werkt de plant ook grappg genoeg. Het is een belangrijke plant voor het lymfesytheem om het te reinigen en te versterken.

Lavendel Lavandula officinalis


Kleur: Paars
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – Augustus
Hoogte volgroeid: 50 cm
Lichtbehoefte: Zon

Meer info Lavendel helpt bij het loslaten van spanningen, stress en angsten. Het is een perfect studentenkruid en voor hen die de hele dag met het hoofd werken. Lavendel maakt het hoofd helder, help ontspannen, concentreren, en stopt overactiviteit, overbelasting, gespannenheid en drukte. Lavendel is een van de bekendste kruiden vooral om haar geur is ze hel geliefd. Vele soorten van het geslacht lavendel worden gekweekt om de lavendelolie, deze olie wordt als geurstof gebruikt in cosmetica, zoals zeep en parfum. Daarnaast wordt lavendelolie bijvoorbeeld gebruikt in de aromatherapie.

Mariadistel Silybum marianus


Kleur: Paars
Kenmerk: Een jarige plant, zaait zich makkelijk uit
Bloeiperiode: Mei – Oktober
Hoogte volgroeid: 50 cm
Lichtbehoefte: Zon

Meer info Mariadistel behoort tot een klein geslacht van distels. De witte tekening op het blad van Mariadistel is volgens een legende veroorzaakt door moedermelk van Maria. Mariadistel wordt nog steeds als groente verbouwd. Het jonge blad is te eten als spinazie, de jonge stengels als asperges en de bloemhoofdjes als artisjok. Mariadistel werkt opbouwend en versterkend voor de lever, wordt vaak gebruikt bij beschadiging of slecht functioneren van de lever.

Meekrap Rubia tinctorum


Kleur: Geel
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – Augustus
Hoogte volgroeid: 45 cm
Lichtbehoefte: Zon

Meer info De meekrap behoort tot de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Meekrap werd vroeger gebruikt als grondstof voor de rode kleurstoffen alizarine en purpurine. Daarnaast wordt aan meekrap ook een medicinale werking toegeschreven. De plant wordt 60-90 cm hoog en heeft kleine gele bloemen. In de grond bevinden zich wortelstokken, die 50-100 cm in de grond steken.

MoerasspireaFilipendula ulmaria


Kleur: Wit
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – september
Hoogte volgroeid: 70 cm
Lichtbehoefte: Zon/ schaduw
Vochtbehoefte: Vochtige plek, langs de waterkant

Meer info Moerasspirea is een plant voor een vochtige koele bodem op een plek in de volle zon tot halfschaduw. Ze hebben grote bloempluimen die heerlijk zoet ruiken en diep ingesneden blad. Moerasspirea is ook na de bloei nog mooi. De planten komen zonder problemen onze winters door.

Sint-janskruidHypericum perforatum


Kleur: Geel
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juni – oktober
Hoogte volgroeid: 50 cm
Lichtbehoefte: Zonw
Vochtbehoefte: kan op droge zanderige grond

Meer info Het blad bevat doorschijnende oliekliertje die, als je het blad tegen het licht houdt, op gaatjes lijken. Vandaar de naam perforatum. De bloemen bestaan uit kelkblad en vijf ongelijke kroonbladeren welke ook bezaaid zijn met oliekliertjes. Bij het fijnwrijven van deze goudgele blaadjes ontstaat een rode kleurstof. De vele lange meeldraden geven de bloemetjes een stralend uiterlijk. Zowel het blad als het bloemblad worden vers en gedroogd gebruikt voor medicinale doeleinden.En van de bloemtjes kan mooi rood sintjansolie gemaakt worden mooi, het kruid wordt vaak ingezet als antidepressivum. Ze bloeit uitbundig van juni tot en met september en zijn echte insecten magneten. Je treft ze in het wild vaak aan in droge bermen, braakliggend terrein en aan bosranden.

SmeerwortelSymphytum officinale


Kleur:Paars
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Mei – oktober
Hoogte volgroeid: 60 cm
Lichtbehoefte: Halfschaduw
Vochtbehoefte: Vocht

Meer info Smeerwortel heeft dikke wortelstokken, behaard blad en buisvormige bloemetjes in diverse kleuren. Ze groeien snel en zijn de perfecte planten om op moeilijke plaatsen onkruid te onderdrukken. Als te sterke uitbreiding ongewenst is, bijv. bij gebruik in de border, zorg dan voor een rand om de planten. Smeerwortel staat het liefst op een plek in de halfschaduw op een normaal vochtige grond.De plant is vooral op zijn plaats in een natuurlijke aanplant bij waterkanten en bosranden. Insektenplant.

Valeriaan Valeriana officinalis


Kleur: Licht roze
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – Augustus
Hoogte volgroeid: 1.50 cm
Lichtbehoefte: Zon, waterkant

Meer info Valeriaan is bekend als rustgevend middel bij zenuwachtigheid, rusteloosheid, slapeloosheid, angst, spanningshoofdpijn, spastische darm, hoge bloeddruk. De wortels trekken katten aan, ze zijn dol op de wortels

Venkel Foeniculum vulgare


Kleur: Groen/ lcreme
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juli – Augustus
Hoogte volgroeid: 2.00 cm
Lichtbehoefte: Zon

Meer info Een mooier grote sierlijkke plant, de verse bloemetjes smaken heerlijk en de zaadjes worden gedroogd om thee of eten op smaak te brengen. Venkel werkt ontkrampend vooral op de spijsvertering en darmen en heeft een rustgevende werking.

Vrouwenmantel Alchemilla vulgaris


Kleur:Geelgroen
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Mei– Augustus
Hoogte volgroeid: 40 cm
Lichtbehoefte: Zon/ schaduw
Vochtbehoefte: Normaal

Meer info Vrouwenmantel vormt een vrij dicht gewas.Het blad is licht groenen rond van vorm. Bloemen in pluimen. Groeiplaats: In normale tuingrond. Toepassing: Als borderplant en snijbloem. Zon - halfschaduw. Knippen geeft nabloei meer bloemen.Het jonge blad is rauw, of gekookt eetbaar.

Zeepkruid Saponaria officinalis


Kleur:Roze
Kenmerk: Vaste plant
Bloeiperiode: Juni– Augustus
Hoogte volgroeid: 0. 70 cm
Lichtbehoefte: Zon/ schaduw
Vochtbehoefte: Normaal

Meer info Zeepkruid is een moiie sierplant die een mooi groen dek op de bodem maakt, uitstekende bodembedekker. De plant bevat veel saponine dat gaat schuimen als het met water in contact komt en werd vroeger gebruikt om te wassen. Ze beschermd en versterkt de slijmvliezen van de luchtwegen., maag en darmen. Ook is zeepkruid een goede reiniger. Zeepkruid ruimt afvalstoffen op dus ook in deze zin wordt de binnenkant van het lichaam schoner door zeepkruid.