Planten FloriadeHoofd

-Bertonie
-Lavendel
-Valeriaan
-Sint-janskruid (haren)
-Citroen melisse

Huid (bij handen)

-Weegbree
-Driekrleurig viootje
-Goudsbloem
-Kamille

Spieren en gewrichten

-Smeerwortel
-Moerasspirea

Keel

-Tijm
-Hyssop
-Toorts
-Longkruid
-Kaasjeskruid
-Klein hoefblad

Lever

-Paardenbloem
-Mariadistel
-Cichorei
-Agrimonie
-Artisjok
-Stinkende gouwe

Hart

-Hartgespan
-Vingehoedskruid
-Herderstasje
-Blauw glidkruid

Spijsvertering

-Pepermunt
-Rozemarijn
-Venkel
-Engelwortel
-Knoflook
-Selderij
-Koriander

Geslachtsorganen

-Vrouwenmantel
-Marjolein
-Duizendblad
-Witte Dovenetel

Urinewegen

-Gulderoede
-Wilgenroosje
- Asperge
-Peterselie
-Beredruif /Cranberry

Reinigend versterkend Basis

-Heemst
-Heermoes
-Brandnetel
-Kliswortel
-Bertram
- Knopig helmkruid
-Groot hoefblad
-Barbarakruid

Voeten

-Bijvoet
-Salie

Het assortiment van de plantjes is te vinden in de soortenlijst bij het collectiebeleid.PlantenverkoopStichting Kruidenluiden heeft als doel de geneeskrachtige planten weer onder de aandacht te brengen en ze te verspreiden door het land. Daarbij hoort ook de verkoop van planten bij.

Er zijn meer dan soorten geneeskrachtige planten in de kruidentuin aanwezig waarvan er ook een aantal zeldzaam zijn en op de rode lijst staat. De biodiversiteit is enorm afgenomen en vele planten zijn in in de natuur verdwenen.

Informatie van de rijksoverheid website:
"De Nederlandse biodiversiteit is het meest gedaald ten opzichte van Europa maar ook de Wereld van van ruim 40% in 1900 tot ongeveer 15% in 2000. De biodiversiteit is hier uitgedrukt als MSA: Mean Species Abundance (gemiddelde soorten overvloed). Een MSA van 15% betekent dat de populaties van inheemse planten- en diersoorten gemiddeld een omvang hebben van 15% van de natuurlijke situatie. De MSA geeft dus weer hoeveel oorspronkelijke biodiversiteit nog over is. Op wereldschaal is circa 70% behouden gebleven."

De planten voelen zich enorm thuis en maken vele zaailingen en jonge scheuten zodat het mogelijk is om deze te kunnen vermeerderen, oppotten en verkopen. Het is ook jammer als deze worden weggeschoffeld en verloren gaan en ze niet kunnen uitgroeien. Het zou fijn zijn als ze kunnen volgroeien en verspreid kunnen worden.

Dit gebeurt al op kleine schaal vanuit de tuin halen we nu al regelmatig plantjes. Maar het is de bedoeling dat er een vaste planten verkooppunt komt zodat de planten meteen gepakt en meegenomen kunnen worden. We zijn dit nog aan het opzetten en kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Mensen die het leuk vinden om plantjes op te kweken of jonge plantjes vanuit de tuin te verpotten zijn van harte welkom.


Als u een kruidentuin of kruiden project wilt beginnen kom dan vooral langs.

Wij hebben lijsten met kruiden die als basis in een kruidentuin aanwezig kunnen zijn. Ook hebben we een basis inrichting gemaakt met kruiden die goed bij elkaar passen.

In de kruidentuin hebben we voorbeeldtuintjes en bloembakken. Deter is de kruiden in de grond te zetten dit is beter voor de planten en ook voor de aarde.De bodemsructuur kan zo doormiddel van de kruiden weer herstellen.

Het assortiment van de plantjes is te vinden in de soortenlijst bij het collectiebeleid.