CursussenWij organiseren ook regelmatig cursussen en activiteiten met kruiden en/of over gezondheid.

Bij de cursussen staan de kruiden centraal, het is niet alleen theorie maar we gaan ook vooral met de kruiden aan de slag. De kruiden zullen steeds weer de leidraad zijn van iedere cursus en zullen daarbij dus aanwezig zijn.

Het liefst vinden de cursussen plaats in de tuin of het bos. Als dat niet mogelijk is of het is een theoretische curus dan sleep ik de kruiden mee naar binnen zodat ze toch aanwezig zijn. Op deze manier kom je in contact met de kruiden en ondersteunen de kruiden de cursus en het verhaal.

Door de kruiden te zien, te ruiken en te proeven zal je ze veel beter leren kennen en is de werking ook beter te begrijpen. Iedere cursus wordt dus een geurige en groene beleving waar U tevens kennis opdoet van de kruiden, hun werking en wat ze kunnen betekenen voor U gezondheid.

Reinigende cursusIn het voorjaar is het tijd om te reinigen, na de carnaval breekt er een periode van vasten aan. Maar ook is dit het moment dat de kruiden weer gaan groeien en nog vol kracht en werkzame stoffen zitten. Het is niet voor niets dat er in deze dagen gereinigd werd. We kijken naar de tradities van vasten maar ook gaan we vooral zelf aan de slag. Waarom, hoe, wanneer moeten we reinigen dit zijn onderwerpen die besproken worden. Natuurlijk met de aanwezigheid van de reinigende kruiden.
Datum: Vrijdag 18 maart 10:00 -17:00
Kosten: €80,- per persoon inclusief lunch kruidenthee en materialen.
Locatie: De Polderkol, Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad
Als U interesse heeft kunt U zich opgeven via de mail info@kruidenluiden.nl

Wat heb je op je leverIn April en mei bloeien de paardenbloemen, de leverplant bij uitstek in Nederland. Ook is het voorjaar een seizoen dat in verbinding staat met de lever, een mooi moment om aandacht aan de lever te besteden. Dat heeft dit orgaan ook zeker nodig de lever breekt onze afvalstoffen en gifstoffen af en helpt af te voeren. Tegenwoordig heeft de lever het zwaar te voorduren; geur-, kleur- en smaakstoffen in het eten maar ook alcohol, koffie en medicijnen worden door de lever afgebroken of wat te denken van vetten en suikers. Kortom je voelt de bui al hangen de lever heeft het heel zwaar. te voorduren in deze moderne tijden. Veel klachten die er tegenwoordig opduiken hebben in mijn ogen te maken met de lever die het allemaal niet meer zo goed aankan, vermoeidheid, Pfeiffer is tenslotte een bekende leverziekte maar ook hoofdpijn, onrust, stress kunnen alle de oorzaak zijn van een overlaste lever. Zeker na bijvoorbeeld een zware ziekte of chemische medicatie. Wat heb je op je lever? Is een bekend gezegde dat echt opgaat... Kom deze dag leren over deze macht mooie fabriekje dat ons helpt zaken te verteren, letterlijk en figuurlijk. Wat doet de lever voor ons, en hoe je de lever kunt helpen met kruiden, voeding leefwijze.
Datum: Dinsdag 22 maart van 13:30 tot 17:00
Kosten: E 27,50 inclusief lesmateriaal en kruidenthee.
Locatie: De Polderkol, Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad

VoorjaarskruidenwandelingIn het voorjaar komen de eerste kruiden weer boven de grond, ze zijn dan extra geneeskrachtig en sterk, nog vol energie en mineralen. We gaan op speurtocht na deze voorjaarsplanten en vooral ervaren wat we er mee kunnen doen als voedsel en vooral ook voor de gezondheid.
Datum: Zaterdag 16 april om 11:00
Kosten: E 8,50 inclusief lesmateriaal en kruidenthee
Locatie: Bergbos,Bronsweg 6, Lelystad
Contact: info@kruidenluiden.nl of tel 0320-255052
AUB van tevoren opgeven als U wilt deelnemen

DarmenDe darmen spelen een belangrijke rol in onze voedselopname, als de darmen het niet goed doen krijgen wij ook niet de juiste voedingstoffen binnen. Veel mensen hebben darmproblemen, buikpijn, spastische darm, ziekte van Crohn of wat al te denken van kinderen die klagen over buikpijn in moeilijke situatie`s . Maar ook problemen als schimmelinfectie en hoofdpijn kunnen de oorzaak bij de darmen hebben. De darmen worden ook wel de hersenen van het gevoel genoemd. Wat is de oorzaak van de klachten, maar vooral wat kunnen we doen om goed voor onze darmen en vooral onszelf te zorgen… Een mooi verhaal met smeuïg einde.. Laat dit verhaal tot komen, je verdiend het!!!
Datum: Dinsdag 26 april van 13:30 tot 17:00
Kosten: E 27,50 inclusief lesmateriaal en kruidenthee.
Locatie:De Polderkol, Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad

Basiscurus weekendIn dit weekend wordt je helemaal ondergedompeld in de kruiden, de basis van kruidengeneeskunde wordt niet alleen uitgelegd maar je gaat er vooral ook zelf mee aan de slag, reuken, proeven, voelen. Je leert hoe de kruiden gebruikt kunnen worden en hoe je zelf kruidenmiddeltjes kan maken voor huis gebruik. U maakt kennis met verschillende kruiden en bloemen, hun smaak, hun werking en hun bereidingswijze. De belangrijkste kruiden worden behandeld op hun medische toepassing. U krijgt zicht in de werking van de kruiden en de gezondheid ondersteunende toepassing. Kortom een kruidige, leerzame en creatieve cursus. Eventueel is het ook mogelijk om in te logeren bij een camping en B&B in de buurt.
Lestijden: 10:00 tot 17:30 inclusief materialen en lunche.
Wegens groot succes hebben we voor deze cursus 2 weekenden:
Datum: Zaterdag 30 april en zondag 1 mei
Datum: Zaterdag 11 en zondag 12 juni
Kosten: €185,- per persoon inclusief kruidenthee en materialen.
Locatie: De Polderkol, Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad
Het beloven weer leuke gezellig en leerzame dagen te worden.

Baden en kruidenWe nemen een bad ter ontspanning of gewoon om lekker even te genieten. Of snel even een douche om schoon te spoelen. Vroeger werden baden gebruikt als medicijn, baden hebben ook een reingende werking. Het water en de kruiden helpen het lichaam te reinigen maar ook de geest. Hoe het precies allemaal zit en welke rol kruiden in dit verhaal spelen komt tijdens deze middag aan bod.
Datum: Dinsdag 28 mei van 14:00 tot 17:30
Kosten: E 27,50 inclusief lesmateriaal en kruidenthee.
Locatie: De Polderkol,Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad

EHBO met kruidenOveral gebeuren wel ongelukjes maar in de vakantie is het risico wel het grootst. Opeens ben je veel buiten en ga je rare dingen doen of iets wat je anders niet doet. Om goed voorbereid op vakantie te gaan en te weten wat je kan doen in nood bied de Polderkol een workshopmiddag EHBO met kruiden aan. U kunt met een paar kruidenmiddeltje al een eind komen. In de natuur valt van alles te vinden om oplossingen te bieden bij ongelukjes. Hoe en wat dat leert U op deze middag niet alleen theorie maar ook praktische dingen doen.
Datum: Dinsdag 7 juni 2022 van 14:00 tot 17:30
Kosten: E 27,50 inclusief lesmateriaal en kruidenthee.
Locatie: De Polderkol,Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad

Kruiden traditie`sKruiden werden van ouds her gebruikt als medicijn maar ze hadden ook nog een grote symbolische waarde. Zo werden ze ook gebruikt om je te beschermen tegen ziekte of ongeluk. Ook werden huis,de kinderen en het vee met kruiden beschermd door kruiden. Vaak werd er voor een winter kruiden verzameld voor dit doeleinde. Ook werd er rond Pinksteren kruiden verzameld die dan in de kerk gewijd werden om geluk en voorspoed te brengen. Deze middag gaan we dus vooral in op de symboliek van de kruiden, welke kruiden brengen geluk en beschermen maar ook vooral wordt er uitgelegd waarom dit zo is. Natuurlijk gaan we zelf aan de slag om met kruiden jezelf of dierbare te kunnen beschermen.
Datum: Dinsdag 21 juni van 14:00 tot 17:30
Kosten: E 27,50 inclusief lesmateriaal en kruidenthee.
Locatie:De Polderkol, Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad

Kruiden voor de huidEr zijn veel huidproblemen die soms heel moeilijk zijn te behandelen en hardnekkig zijn. Toch valt er van alles aan te doen doormiddel van kruiden, voeding en niet te vergeten leefwijze. De oorzaak van huidproblemen wordt besproken maar ook heel interessant is waarom juiste bepaalde huidaandoeningen bij bepaalde type mensen voorkomen en op welke plaats op het lichaam .Een nieuwe verrassende kijk op de huid die eigenlijk een boodschap van het lichaam wil vertellen alleen wordt die niet altijd begrepen. Met natuurlijk informatie voor thuis.
Datum: Dinsdag 16 augustus 2022 van 14:00 tot 17:30
Kosten: € 27,50 inclusief materialen en kruidenthee.
Locatie: De Polderkol, Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad

Geur Potpourri makenGeur speelt ook een belangrijke rol voor onze gezondheid het spreekt ons aan op onze basisinstincten. Het waarschuwt ons voor gevaar maar kan ons ook gerust stellen of de spijsvertering activeren. Kruiden spelen hier ok een belangrijke rol vele kruiden zijn aromatische en sterk van geur. Wij gaan deze middag met de geuren van kruiden aan de slag. Potpourri is een samenstelling van natuurlijke materialen dat wordt gebruikt als luchtverfrisser. Aanvullende op het vorige onderwerp werd ook Potpourri veel gebruikt en gemaakt in de middeleeuwen, niet alleen om het huis lekker te laten ruiken maar met nog meer gedachten daarachter. Het was, vooral voor de adellijke dames een fijne bezigheid. Er zijn 2 manieren van Potpourri maken de drogen en natte methode, de laatste werd ook wel rot pot genoemd. Beide methode worden besproken en gemaakt. Wilt U bij deze activiteit een weckfles of een grote glazen pot met inhoud van ongeveer 2 liter meenemen?
Datum: Dinsdag 30 augustus van 14:00 tot 17:30
Kosten: € 27,50 inclusief materialen en kruidenthee.
Locatie: De Polderkol, Jupiterweg 6, 8211AW Lelystad
hersen-darm-as-300x300